Menu Sluiten

Tips voor mooie omgevingsfoto’s

Tips voor het maken van omgeving foto's

Lange ijspegels aan de gevel, een mooi zonnig strand of een stapel bladeren onder de boom kunnen allemaal voor schitterende foto’s zorgen. Of je nu de winterse landschappen of juist de mooie herfstkleuren wilt vastleggen, met fotografie creëer je bijzondere taferelen. Let tijdens het fotograferen goed op het licht, de omgeving, de kleuren en de scherpte van het beeld. Het is ook mogelijk om bewegende of juist stilstaande beelden te creëren, hiervoor maak je gebruik van de sluiertijd.

Lichtgebruik

Het licht van de zon zorgt voor lange schaduwen en mooie lijnen in de foto. Hoe lager de stand van de zon is hoe langer de lijnen zijn. Gebruik deze lijnen om meer dynamiek in de compositie te creëren en de minder interessante delen te vullen. Daarnaast helpt de lage stand van de zon ook met het creëren van textuur in de foto.

Maak gebruik van tegen- of zijlicht. Door de stand van het licht kan ieder kuiltje in de omgeving beter naar voren komen. De oorzaak hiervan is de val van het licht, schaduw en lichteffect dat op deze plekken dan optreedt.

Speel met kleuren

Wanneer je werkt met wit komen kleuren goed naar voren. Kleed daarom je kinderen aan in felle kleuren als blauw, rood of oranje. De kleuren zorgen voor een feestelijke sfeer in de winter foto’s. Ook de lichtinval kan voor mooie kleureffecten zorgen. Paars, bruin en pastelkleuren zorgen voor rust in een foto. Er heerst een harmonie tussen de kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Een goed kleurgebruik geen een sterkere foto.

Sluiertijd

Als je een stilstaand beeld wilt creëren zorg er dan voor dat er een snelle sluiertijd is. Dit zorgt ervoor dat alles in beeld stil staat. Maak je gebruik van een langzame sluiertijd, houd dan de camera zo stil mogelijk. Tevens moeten alle voorwerpen stil staan in het beeld. Elke beweging is bij een lange sluiertijd zichtbaar.

Het gebruik van sluiertijd kan lijden tot interessante effecten. Zo is het mogelijk om een heel snel beeld te creëren van rijdende auto’s, lichtstralen die in verschillende richtingen schijnen en iets of iemand in de omgeving die bewegingslijnen achterlaat. Daarnaast kunnen de snelle beelden ook tot een stilstaand beeld worden vastgelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dingen die anders te snel gaan om voor een foto vast te leggen of een mooi gebouw die je tegen komt terwijl je zelf in beweging bent.

Beeldscherpte

Het diafragma bepaald de beeldsterkte. Bij een kleine opening van het diafragma is zowel de voor- als achtergrond scherp. Hoe groter de opening hoe meer de achtergrond er omheen zal vervagen. Wanneer je wilt dat de focus alleen op het voorwerp ligt, stel dan het diafragma zo in dat de omgeving zal vervagen. Op deze manier zal het voorwerp uit de foto springen.

Achtergrond

Controleer altijd voordat je een foto maakt de achtergrond. Let erop dat er geen afleidingen aanwezig zijn. Elk voorwerp waar de focus niet op ligt kan voor afleiding zorgen. Een schone en heldere achtergrond kan de mooiste foto’s creëren.

Professionele foto’s hoeven niet duur te zijn.

Naast het zelf fotograferen van mooie omgeving foto’s is het natuurlijk ook mogelijk om een professionele fotograaf in te huren. Met een duidelijke beschrijving kan een fotograaf precies bepalen wat voor een fotoreportage het meest bij jou interesses past. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaald? Via http://www.offerte.nl/fotograaf vraag je vrijblijvend een offerte aan. Binnen 24 uur ontvangt je minimaal 6 offertes. Vergelijk gratis en snel diverse professionele fotograven bij jouw in de regio.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *